Träffa våra elever

 

Elina, Årskurs 3

 

Jag ville testa något nytt. Innan jag hade besökt WHG så trodde jag att det skulle vara jättesmutsigt och ofräscht att hålla på med industriteknik, men när jag fick se den otroligt fina verkstaden och de andra lokalerna, blev det som en positiv chock! Jag insåg direkt att det här är min grej och den känslan håller i sig. Ju mer tid på skolan, desto säkrare är jag: jag har verkligen valt rätt. Jag ser inte så långt framåt, men jag vet att jag vill jobba ett tag efter gymnasiet. Sedan kanske jag vill utveckla mig inom yrket och prova på andra områden inom industriteknik.

Lucas, Årskurs 3

 

När jag kom till WHG tyckte jag att det var stora, ljusa och trevliga lokaler, en bra arbetsmiljö som jag började gilla på direkten. Eftersom skolan är så liten så känner alla varandra och det blir mer gemenskap än på andra ställen. Jag gillar också att vi har kaffeautomat och fruktkorgar om man blir trött och behöver lite energi. Förmodligen kommer jag att vilja jobba några år på Sandvik efter examen, men sedan vill jag plugga. Utbildningen är så bred, så man behöver inte välja om man ska jobba eller plugga, man kan göra båda. Vi får hålla på med tekniska ritningar på dator, det tycker jag är kul och jag funderar faktiskt på om jag ska bli arkitekt så småningom.

VAD GÖR VÅRA TIDIGARE ELEVER IDAG?

Här hittar du historier från våra tidigare elever om hur deras liv har utvecklats efter sin studietid hos oss.


MADELENE DELWALL, WH14 & ALVA MATTSSON, WH15, CNC-operatörer.

De gick båda yrkesinriktningen på WHG och fick jobb direkt på Sandvik Coromant i Gimo. Idag jobbar Madelene Delwall och Alva Mattsson på specialslipningen, en avdelning som ställer stora krav på kunskap och kreativitet.
- Vår avdelning är verkligen rätt plats för den som vill ha utmaningar, berättar Madde. Vi håller på med mycket mer avancerad slipning än den som är standard och slipar skär som aldrig blivit slipade förut. Vår uppgift är att hitta de slipsätt som passar just för den här helt nya produkten.

Det ställer stora krav på tänkandet, berättar Alva. – Det är jättesvårt, jätteroligt och jätteutmanande! När man inte vet från början hur man ska göra, så måste man komma på allt under vägen, man måste verkligen vara kreativ och hitta nya lösningar.

Åren på Wilhelm Haglunds gymnasium gav en väldigt bra grund, tycker de. – I skolans verkstad fick man verkligen mycket kunskaper, till exempel i mättekniker och hur CNC-maskinerna fungerar, säger Alva. Praktiken var också otroligt bra. – Och robotkurserna har jag haft stor nytta av, lägger Madde till. Det är mycket robotkörning på mina maskiner.

De fick båda jobb direkt efter studenten och var aldrig oroliga för att inte komma ut på arbetsmarknaden. – Nej, jag vet att massor av företag vill anställa oss på grund av vår inriktning, berättar Madde. Man kan komma långt med den här utbildningen.

Alva lyfter fram praktiken, sommarjobben och den nära kontakten med lärarna. - Man fick alltid väldigt mycket hjälp, till exempel med matten. - Jag skulle absolut välja WHG igen om jag skulle gå om gymnasiet. Skolan är krävande, men det får man igen sedan.

JENNIFER SIMONSSON

Utbildad civilingenjör och gick på Wilhelm Haglunds gymnasium åren 2008 – 2011.

 

”Ända sedan jag var liten har jag haft ett stort intresse för teknik och när det väl var dags för mig att söka gymnasium så kändes det givet att det skulle vara något tekniskt. Wilhelm Haglunds gymnasium var då nystartat och jag hörde massor om skolan: att den var annorlunda och spännande, där man fick möjlighet att kombinera praktiska och studieförberedande kurser. Det lät väldigt bra tyckte jag och sökte dit. Att jag valde just WHG är jag idag väldigt glad för!

När jag tog studenten 2011 flyttade jag till Eskilstuna för att plugga till civilingenjör inom produkt- och processutveckling på Mälardalens högskola. Det var nog inte förrän då som jag verkligen uppskattade allt det praktiska jag fått göra på gymnasiet, både i skolan och på Sandvik. Det gav mig en förståelse för hur det kan se ut och fungera i verkligheten, vilket jag sedan kunde koppla till väldigt mycket av det jag läste om på högskolan. Att jag dessutom fick möjlighet att komma tillbaka till Sandvik för att sommarjobba varje år var guld värt. Det gav mig inte bara extra pengar, utan även erfarenhet och ett kontaktnät som helt klart gett mig ett försprång ut i arbetslivet.

Efter min civilingenjörsexamen började jag jobba som konsult med uppdrag på ABB i Ludvika. Jag jobbade då som konstruktör, men insåg ganska snabbt att det inte riktigt var min grej och jag sökte mig därför till Sandvik. Där jobbar jag idag som produktionsingenjör och trivs superbra!

Till er som funderar på att söka Wilhelm Haglunds gymnasium: Sök! Man måste inte veta exakt vad man vill göra i framtiden redan när man söker gymnasium. Det är väldigt svårt att veta vad man vill göra innan man provat på det. Wilhelm Haglunds gymnasium är därför extra bra tycker jag, eftersom det är en bred utbildning med möjlighet att kunna bli nästan vad som helst efteråt. Vill man plugga vidare så har man fått en bra grund för det och vill man börja jobba direkt så har man även fått en bra grund för det.”